Isnin, 16 Jun 2014

Pengajaran dan tauladan dari kisah nabi yaaqub dan nabi yusuf

dah dua hari menonton kisah nabi yusuf. ade terdapat di laman youtube.com. kisah betapa besarnya dugaan nabi yaaqub membesarkan nabi yusuf. dan juga dugaan buat nabi yusuf akibat hasad dengki dan iri hati oleh adik beradik sendiri.

pengajaran yang diamati daripada kisah nabi yusuf ini ialah:

1. nabi yusuf sangat menyayangi saudara-saudaranya meskipun baginda mengetahui akan perasaan saudara2nya. bahkan baginda telah dibelasah dan dilemparkan ke dalam telaga di sumur.

2. sungguhpun begitu, ape yg dikhuatiri oleh nabi yusuf bukan menginginkan pembalasan kpd saudara2nya.. akan tetapi khuatir saudara2nya dimarahi ayahnya nabi yaaqub dan tidak diampuni Allah atas perilaku mereka.. nabi yusuf tetap mendoakan keampunan dan kesejahteraan buat mereka.

3. keberadaan orang yang disayangi Allah itu, seperti nabi yusuf, dibawa bersamanya berkah dan rahmat dari Allah, daripada telaga yang airnya payau menjadi begitu segar, daripada tanpa hujan Allah turunkan hujan, dan daripada sakit Allah sembuhkan dengan sentuhan tangan nabi Yusuf.. sesungguhnya.. ulama itu pewaris para nabi.. hendaknya dihormati , disegani dan di inginkan untuk tggl berdekatan..agar dapat bersama menikmati keberkahan Allah..

4. daripada sikap iri hati dan hasad dengki yang dipakai oleh anak2 muda yaaqub yang mengkhianati nabi yusuf.. mereka hidup di dalam laknat.. ternakan kambing di musnahkan serigala buas, hidup sentiasa dalam penipuan, merebut takhta untuk mengganti nabi yaaqub, dan hilangnya redha nabi yaaqub kepada mereka.. hidup mereka tanpa kasih sayang..bahkan penuh penyesalan, cemuhan dan kesusahan.. nauzubillah.. mereka merasakan nabi yaaqub terlalu berlebihan melayan nabi yusuf.. sedangkan ketika mereka seusia nabi yusuf, mereka juga dilayan sebegitu.. bahkan nabi yusuf ibunya telah pergi di usia nya masih kecil.. kurangnya zat ibu disitu berbanding mereka.. bahkan mereka tetap iri hati dan hasad dengki.. peranan ibu masing2 juga memberi impak kepada anak ini.. isteri2 nabi yaaqub juga saling iri hati dan hasad dengki dan menghasut anak2 sendiri supaya membenci nabi yusuf.. akibatnya mendapat kemurkaan dari nabi Allah Yaaqub.. dan hilangnya keberkahan selama keberadaan nabi yusuf bersama mereka..

5. berkat kesabaran nabi yusuf yang dibekalkan Allah.. baginda telah dipelihara oleh orang kedua terkemuka di mesir.. hidup di dalam istana, dan disayangi oleh setiap orang yg mengenalinya di istana. kata nabi yusuf.."perjalanan hidup seorang nabi itu dipenuhi kesukaran dan kesabaran yang tinggi...di hujungnya Allah kurniakan nikmat yang tak terhingga"..

6. nabi yaaqub tetap memberi peluang dan memohon keampuan terhadap anak2 dan isteri2nya.. meskipun mereka begitu hasad dan iri hati..

7. nabi yaaqub sangat mengasihi anak2 kecik bahkan sehingga dewasa, baginda tetap memeluk, mencium, menyelimuti anak di kala malam hari dan sentiasa bersama2 anak2 teruna mereka mengembala kambing.. anak2 nya sahaja yang tidak mengerti.. bahkan mendustai bapa mereka..

8. kuasa Allah itu boleh menghendaki ape sahaja berlaku.. dijaga yusuf di dalam perigi itu, di datangkan kafilah yg tersesat dengan badai ribut pasir yg Allah jadikan, di detikkan hati raja mesir mengambil yusuf sebagai anak angkat.. semua itu adalah kuasa Allah berkat dari nabi yusuf itu tawakal dan sentiasa berdoa dan berhubung meminta dari Allah... sesungguhnya jelas sekali perhubungan dengan Allah itu perlu dipelihara.. dan memberi kepercayaan sepenuh hati.. sungguhpun berat dugaan yang di alami.. sudah pasti akan mampu dihadapi dengan penuh kesabaran dan keikhlasan.. doa itu senjata setiap mukmin sejati...

malu pada diri.. sekecil nabi yusuf yg seusia 10 tahun boleh berfikir sedemikian..

sesungguhnya ape yang berlaku dalam hidup ini sudah ade contoh dan cara untuk kita hadapi.. kita je nak atau tidak membaca kisah2 dahulu... dan dijadikan tauladan.. dihayati keperitan yg para nabi lalui..dan jalan penyelesaian yang nabi utarakan..

marilah..dekati Al-Kitab Al-Quran, buku sirah nabi2.. hadis.. agar hidup ini lebih berpijak di bumi yg nyata.. dugaan kita hanya sebesar kuman jika nak dibandingkan dengan nabi..sudah bising satu dunia..

wallahualam..

https://www.youtube.com/watch?v=kkzOq-lXnFI