Khamis, 24 Mac 2016

RAHMAT DARI ALLAH

Merenung ke awan. Langit biru disulami awan yang mendung dipenuhi air, ibarat menunggu masa untuk tumpah. Terasa ralat dalam jiwa. Sayu sedih. Kenapa? Entah..

‘Aishah berteleku lama di sejadah. Mendongak ke arah langit menerusi jendela. Entah kenapa hari ini terasa berlainan. sudah begitu lama ‘Aishah tidak merenung ke langit dan berasa seperti ini. Tanpa disedari air mata menitis lesu. Tersentuhnye hati ini di hari ini. Tapi ia titisan air mata ketenangan, kegembiraan. Terasa dekatnya cinta ini kepada Allah. Bukan selalu dapat dirasai nikmatnya berasa sebegini. Sememangnya memohon dengan Allah untuk setiap detik inginkan perasaan sebegini. Tapi, kebiasaannya xselalu ia berlaku. 2-3 bulan sekali ia datang. Sesungguhnya, saban hari ‘Aishah menanti, merindui detik sebegini. Alhamdulillah akhirnya ia datang jua.

‘Aishah Mengira2 jari jemarinya dan berfikir serta bermuhasabah diri. Sudah lewat usia ini jika ingin menjadi seorang hafizah, dan memiliki ilmu2 fardu ain yang lebih mantap asasnya seperti ahli2 agama yg mengaji alquran dan Sunnah sejak dari kecil lagi.  Al-Quran dan hadis2 sudah menjadi darah daging mereka. Betapa beruntungnya mereka. Dan juga pelbagai lagi ilmu dalam menjalani kehidupan dalam syariat yang Allah telah tetapkan yang perlu didalami. Bagaimana hendak mengikut landasan Allah jika ilmu Allah itu tiada di dada? Pernah satu ketika ade seorang ustaz berpesan bahawa usia itu jgn dijadikan alasan utk tidak berjihad menimba ilmu dan hadkan kekurangan keupayaan diri dlm menimba ilmu kerana usia yg sudah banyak. Setiap detik dan saat itu berharga. Kata2 ustaz itu aku jadikan semangat pembakar diri bagi aku menutup lompang ilmu didada yang membawa kepada kehidupan yang tersasar dari syariat Allah, hidup di dalam kejahilan. Cukupla zaman gelap itu aku jadikan sempadan dan pengalaman dalam hidup mendatang.

Seronok aku melihat, para ilmuan agama, setiap perkara diketahui hukumnya dengan nas nya sekali. Nas itu mengukuhkan lagi iman dan hati. Bait2 alquran dpt difahami dan diaplikasi dlm kehidupan seharian diperkukuhkan lagi dgn hadis2 daripada Rasulullah saw. Betapa inginnya aku menjadi sebegitu? Masih berpeluangkah aku? Setiap perjalanan hidup ini sudah ade tertulis boleh atau tidaknya di dalam alquran dan hadis2, tapi akulah yang buta dan tidak sedar kepentingan ilmu itu untuk di dalami. Adab2 sopan dan lengkap semua sekali ilmu itu telah pun di sebut oleh Allah, Cuma aku sahaja yang tidak mendalami erti bait2 alquran dan hadis2 itu.

Keinginan tanpa usaha hanya seperti angan2 mat jenin. Keinginan itu perlu direalisasikan dengan tindakan dan azam yang kuat. Itulah perkara yang setiap org mukmin dan org bertaqwa perlu miliki. Allah telah menyediakan pelbagai kenikmatan di dunia ini buat manusia. Jadi sudah sememangnya manusia itu patut menghambakan diri kepada Allah iaitu Tuhan Pencipta manusia sbgai tanda bersyukur manusia atas setiap kurniaan Allah..

Hidup itu adalah sebuah perjalanan. Sebuah perjalanan yang mengajar seribu bagai pengalaman dalam sesebuah kehidupan. Yang pasti matlamat kehidupan dan perjalanan itu bagi setiap orang adalah sama iaitu menjadi khalifah di muka bumi, menyembah Allah untuk mendapat redha daripadaNya dan melunaskan semua jenis amanah yang telah Allah perintahkan. Apabila perjalanan itu telah menyimpang, maka buruklah akibatnya. Bercepatlah pulang ke persimpangan yang betul.