Selasa, 22 Julai 2014

Slot LWAWUTD: Belajarlah dari kehilangan-it is a calling from Allah



Sesungguhnya hidup itu tidak setiap masanya dipenuhi keceriaaan dan kebahgiaan. Itulah namanya perjalanan kehidupan. Disebalik kebahgiaan pasti akan ade peristiwa yang menduga jiwa dan perasaan. Ianya berlaku adalah tak lain tak bukan supaya diri semakin matang berfikir untuk kehidupan mendatang. Ianya berlaku juga agar kita lebih mensyukuri ape yang telah dimiliki.

Kadangkala hidup ini terduga dengan kehilangan pelbagai bende dalam kehidupan. Satu persatu pergi.. sungguh pahit dan meruntun jiwa dengan kehilangan .. terutama sesuatu yang sangat berharga.. walaubagaimanapun di setiap sesuatu kehilangan itu.. Allah telah bekalkan bersama hikmah dan kemanisannya.. kita perlu meredhai dan menerima hakikat bahawa.. ianya telah pun pergi..tiada… bukan milik kita.. dan itu semua bi izd nillah..(dengan izin Allah) lah jua.. ia menandakan bepergiannya itu lebih baik buat diri kita.. terutama baik utk agama.. manusia seringkali tersentap dan tersedar dari lena kemewahan dan kurang mensyukuri nikmat apabila bende yang ade di depan mata.. hilang sekelip mata..sentapan..

Kehilangan ni kebiasaannya berlaku kerana kurangnya bersyukur, angkuh dengan memiliki bende, riyak dan takbur.. dan tidak amanah dalam menjaga bende yang dimiliki.. maka dengan kasih dan sayang Allah Tarik balik.. supaya tersedar dari lena diulit sifat mazmumah… ye kehilangan itu.. tanda kasih dari Allah… supaya sedar bahawa.. ape yang dimiliki itu adalah pinjaman semata2.. ianya milik Allah.. bukan milik kita yang kita boleh buat sesuka hati.. apatah lagi terus melupakan suruhan-suruhan Allah… hakikatnya menjemput kemurkaan Allah..

Ade orang di duga dengan Allah ambil sikit demi sedikit.. ade yang Allah duga dengan kehilangan sekaligus… sekelip mata… dan ianya terpulang kepada kita samada untuk menerima kehilangan itu dengan “mendekati Allah” atau “menjauhi Allah”… menjauhi Allah ialah seperti berhenti atau semakin kurang melakukan ibadah, menjadi pemalas, tak bersemangat… hidup tanpa motivasi.. itu lah “denying” pada takdir.. dalam erti kata lain.. “deny dgn takdir Allah”.. siapalah kita nak “pertikaikan takdir Allah”… Allah is the best planner.. pls remember that…

Ade orang sgt strong dan kuat.. walau jatuh dan kehilangan mcm mane pun..dia terus bertatih dan dgn usaha itu, akhirnya dia Berjaya hingga ke tahap berlari… ade org yang “meroyan” dlm beberapa tempoh.. dan bangun juga akhirnya.. ade org.. memang terus terusan “meroyan” dan org itulah yang menzalimi diri sendiri.. kerana setiap ape yg berlaku..kita memang ade 2 option… 1.option +ve, 2. Option –ve.. hakikatnya.. xde org boleh tolong kita.. melainkan diri kita sendiri… adapun dilihat kekuatan seseorg dalam menghadapi sesuatu dugaan dan kehilangan itu adalah berlandaskan kekuatan asas agamanya… makin kuat agama.. makin mudah meredhai dan menerima hakikat dari Allah.. makin rapuh imannya.. makin sukarlah nak meredhai hakikat takdir Allah itu…

Di atas setiap kehilangan itu.. jalan yang terbaik ialah muhasabah diri.. “kenapa Allah ambil semula kurniaannya daripada aku”.. check balik prestasi diri dalam beribadat kepada Allah.. I would say 99.9% ianya berlaku adalah hint dari Allah… supaya “tersedar”.. dari kesilapan diri… berlapang dada mencari kesilapan-kesilapan diri.. ubah ape yang perlu di ubah.. akui setiap kelemahan dan kesilapan diri.. in shaa Allah Allah akan kembalikan “kehilangan” itu dengan sesuatu yang lebih berharga… agar kita lebih mensyukuri nikmat Allah itu… dan perkara yang paling disyukuri ialah.. kadang kala kehilangan itu is not just sentap kita sesorg ja dari lena..tp juga sentap orang sekeliling dan terdekat… Allah tumpangkan kehilangan yang kita alami supaya ramai yg learnt from that.. besar hikmahnya.. melihat org lain berubah ke arah kebaikan..walau selama kita mengalaminya.. Allah jela yg tau dalam jiwa dan perasaan tu rasanya macam mane.. tapi hikmah2 itu yang membantu kita berdiri utuh dan memadamkan setiap bait2 pedih dlm jiwa..

berkomunikasilah selalu dengan Allah..adukan semuanya kepada Allah.. kemudian Observe..anda pasti akan dapat rasakan bahawa setiap bait2 aduan itu .. ade yang Allah bagi cash on the spot.. just few minutes lepas doa… dan ade after few hours, days, months, years and decades…

kehilangan itu adalah salah satu trial from Allah.. untuk mengubah kita dari yang kurang baik kepada lebih baik…  optimis dengan Allah… jgn pesimis.. memang sukar jika memang dah lahir dlm keadaan pemikiran yang pesimis kepada mengubah kepada fikiran “optimis”.. tetapi jika kita “berdoa” dan mohon pda “ALLAH”.. confirm dapat in shaa ALLAH.. sebabnya.. Allah lah yang pegang hati, fikiran seseorg.. jika Allah berkehendakkan boleh… kun fayakun.. maka akan terjadilah… maka “usahakan” diri itu utk selalu “berdoa” kepada “ALLAH”..

aishhh… kalu cerita bab Allah ni.. memang NEVER ENDING STORY la… dari kehilangan yang suppose kita akan pandang dugaan yang berat..akan jadi sesuatu yang bisa melahirkan kegembiraan yang tak terperi… HIDAYAH dan PETUNJUK itu tidak ternilai harganya…dan kegembiraan dan kesyukuran terhadapnya juga tak ternilai… biarla kehilangan sesuatu bende di dunia ini.. JANGAN HILANGNYA KEINGINAN NAK SELALU BERDOA DAN BERIBADAT KEPADA ALLAH.. itu tanda ALLAH DAH TAK JEMPUT KITA UNTUK MENGADAPNYA.. nauzubillah…HILANGNYA PERHATIAN DARI ALLAH…

sesungguhnya kehilangan itu “is a calling from ALLAH”. It’s up to everybody.. whether strive to answer… or to reject… dan ingatilah.. “panggilan itu mungkin hanya sekali”… so grab it… peringatan untuk diriku ini yang naif.. juga harap dpat memujuk hati sesiapa sahaja yang pernah kehilangan…


wallahu’alam.