Rabu, 6 Februari 2013

MEMORY REMAIN A TRIBUTE to RAJLAS and FRENZ


Perjumpaan aku dengan khairul semula membuka semula hati aku padanya. Tak tau mengapa, hati ini begitu mudah menerimanya semula setelah ape yang berlaku. Khairul..ye jejaka pertama yang berjaya mencuri hati aku..haahaha… hanya permulaan dengan tersalah mendail nombor telefon..

Sejak diketemukan semula, aku makin kerap keluar dating, tengok wayang kadang-kadang sampai larut malam. Dan sempena pertemuan ini, dia telah menghadiahkan aku gelang.. aku sangat suka gelang itu. Cantik dan sesuai dengan tanganku.. dia juga ade menghadiahkan aku walkman…aahh..alangkah bahagianya aku rasakan disaat itu..sgt surprise ku rasakan…

Walaubagaimanapun.. sejak ketemu kembali dengan khairul aku mengalami masalah dalam pembelajaranku.. focus belajarku terganggu dan jiwaku kacau dan tiada ketenangan dalam hidup.. keluargaku memang dari dulu lagi tidak merestui perhubunganku dengan khairul… mendengar keluhan aku, dan juga kesihatanku yang semakin merudum, mak ku hantar aku ke pusat rawatan islam.. Alhamdulillah..di situ aku di ajarkan kembali ilmu agama, mencelikkan mata aku kepada keindahan agama islam.. dan mendengar pandangan keluarga aku terus memutuskan perhubungan dengan khairul dan Alhamdulillah, dia pun sudah mendirikan rumah tangga tahun lalu..

Kini bermula kehidupan aku yang lonely as student. Memandangkan aku menyewa dibilik yang hanya ade 2 orang penghuni shj sedangkan ade 2 lagi bilik kosong, aku jadi sunyi. Dalam keadaan yang begini aku tidak boleh kesunyian.. jiwa aku semakin kacau..so aku pun mula melepak di computer lab di institusi yg aku belajar. Lab tu memang disediakan utk pelajar..dan memang member2 yg selalu lepak kat lab tu aku kenal. Member aku sape lagi kalu bukan medic, liza, and zie. Tapi ade dua orang yang aku xkenal. Dapat kenal 2 orang kawan baru, bebet and fadilah. Masa melepak kat lab tu , member aku liza, zie and fadilah ni duk sibuk wat blog masing2.. hmm.. macam menarik.aku pun mintak liza ajarkan buat blog. Akan tetapi liza ni taraf amatur jer..so dia pas aku kat blogger professional..fadilah@nahwanNur.. Bermulalah perkenalan yang semakin rapat antara kami.. duk blajar wat blog.. sesambil mendengar lagu kegemaran norisz ‘albi nadaak’… sampai aku pun jadi ske lak lagu tu.. wakakakk… so kami la yg selalu duk melepak and memeriahkan lab tu.. bila boring makan kat cafĂ© dalam universiti, kami ke kedai “makcik”.. huhuhu…

aku dan bebudak ni jurusan berbeza..aku study by coursework..bebudak ni fully research..oleh kerana member2 coursework aku kebanyakannya dah berumahtangga..dan jarang melepak..so aku ni lonely lagi..dlam kelas lonely..kat bilik lonely..wakakka..loneliness..Cuma time nak exam tu ske la skit…sbb k.mala (coursemate) ade amik bilik kat “apartment” aku tu.. tapi kini aku dah berteman..fadilah sudah mintak sebilik dengan aku..kini “apartment” aku sudah ade 3 penghuni.. sebelum ni dia ade gak squat sebilik ngan aku..on-off la..bila dia ade program jek la ..dia ni aktif persatuan agama dan ceramah-ceramah ni..bagusla..aku pun ske gak kalu dia ade..xla aku sunyi.. wakaka.. tapi 1 bende yang aku selalu naik angin..ialah berebut kipas…wakakka..lawak2… aku ni ske kipas laju..yang si mek ni plak..pi padam kipas.. tang ni aku memang selfish.. “sori ye fadilah, I xleh hidup tanpa kipas”..:P… oleh kerana tiada keserasian di situ..maka itu sbb dia mengambil keputusan utk menyewa di bilik lain tapi dlm apartment yang sama..:P

Dalam masa yang sama, ade juga kumbang yang ade, syarill and ardi.. depa ni kejap ade kejap xdek la… tapi selalu gak la duk melepak kat lab tu.. oleh kerana aku menyewa di dalam universiti ..so aku paling selalu melepak kat lab tu.. sbb… dekat..and xla sunyi.. teringat dulu2..kami selalu ke tasik titiwangsa, makan roti aiskrim..huhuhu.. tgk movie..setem and adnan sempit.. wah best.. pegii kuala kubu, pegi kl.. sambut besday zie kat lab..huhuhu..rindu gak kadang2 masa2 itu.pegi floria..naik cruze..kat putrajaya..pegi piknik kat kemensah..wat BBQ..seronok weh… I like.. ade moment yang menarik masa dalam perjalanan pulang dari kuala kubu baru..cerita dn pengakuan..wakakka..sesambil makan ais krim kon..melihat air tenang di empangan ulu yam..wakakak…

Waakak.. jeng jeng..sudah tiba bulan pose…kini pose ku dah berteman..”the blogger” ske sahur..slalu tinggalkan lauk sardine kat aku..ade la teman..alhamdulillah.. nak dijadikan cerita di sebuah cerita.. “mood blogger ni xberapa baik satu hari ni”..ketika berbuka pose.. aku tersalah cakap wat dia kecik hati and the reaction pun wat aku terasa hati..huhuhu..sejak itu the blogger jd pendiam.xbanyak cakap..dia de kawan2nye yg selalu datang dan ade program..jarang dibilik..terawih di masjid..iftar dengan persatuan, weekend balik umah family..aku pun tetiba rasa lonely again…

oleh kerana computer lab untuk student dibuka 24hours and 7 days a week.. aku selalu lepak situ..aku ske sgt chatting..yM.. tetiba tgh chatting ade sorg member ni yg jarang2 chatting..tetiba rini dia online.. classmate..shahril nama dia..saje aku nak bertanya khabar..bermulala episode baru dalam hidup aku..mula2 aku just jadi advisor and motivator jek pada dia..tapi ntah macam mane dalam xsedar ade satu perasaan bercambah….uhuk…

Masa berlalu. Kini tiba masa utk aku wat research. Perjalanan research aku pada mulanya on track and predicted boleh finish on time.. erkkgghhh… aku hanya merancang..tuhan yang menentukan.. oleh kerana research aku kene guna laboratory..so aku nyer supervisor station aku duk kat lab wat eksperimen.. Setelah menyiapkan proposal utk disertasi aku, rezeki tuhan, tajuk aku dapat grant dari pusat aku belajar RM20k.. aku pun diberi bilik khas dan sebuah laboratory untuk menjalankan research..alhamdulillah..syukur.. dapat berkenalan rapat ngan brother2 technician ni, yusri, faizal, nik, jamil, zukri, etc.. selepas siap draft bahan experiment dan jadual eksperimen..aku pun mula la duduk kat lab ni..takut gak sesorg…lab ni location kat bawah skali and sunyi… tapi nak tak nak..kene gak la.. oleh itu..ape lagi..aku pun duk ajak member2 aku lepak la kat bawah ni skali..wakakka..lab yang tiada penghuni sudah jadi havoc..uish…

Best wat eksperimen ni..huhuu.berkenalan la dengan munir and latif, 2 org bangla yang ditugaskan utk menghancurkan kaca dan tlg aku membancuh bahan experiment aku..pada awalnyer..agak pening jugak nak fikir cara nak pecahkan kaca, botol dlm 500biji..huhu..bro jamil n nik la rajin duk tolong..terima kasih sgt kat depa..pemberi dorongan and semangat. Dan juga sania..and the gang..kakak cleaner duk tlg cucikan btl yg kotor… huhuhu.. ade gak sorang budak ni, tolong cucikan gak botol..lupa lak heheh,, jgn mare.. “the professional blogger”..tq jugak…

Memang giler jadinyer wat research ni.. nak lak guna waste material..ingat lagi..aku dan pjoh..duk pegi pusat pelupusan sampah.. kat area bypass temerloh-mentakab..wakaka..nak balik kl jek..tq adikku..aini..kerana sudi meneman mengangkut kaca ke dalam kete..dan menahan bau selama 2 jam utk sampai ke kl.. xlupa juga adik mirul, ayub, and the gang, pakcik johari, wan timah dan nenda ku yg juga menyimpan beberapa botol..huuhuu.. kenangan manis mengejar lori sampah..tima kasih pakcik lori.. dan pusat recycle di institusiku..pakcik hairi.. depa semua memang debom…

Research..research..research…. gila aku dibuatnyer..dan tak lupa juga pada ehem..suzani..jejaka yang menemani aku hari sabtu..walau xmenolong :P, tapi meneman tu pun dah seribu rahmat (tapi sbenarnye xelok juga..sbb hanya aku dan dia je kat dlm lab tu..alhamdulillah Allah lindungi lagi dari perkara yg xelok) xsepatutnye aku membiarkan situasi itu…anyway..itu dh pun berlaku..i should aware dgn hukum hakam Allah....

eksperimen aku ni ade waktu matang, memerlukan masa 90 hari..maknenyer 3 bulan..aku mula januari, so april dijangka finish dan submit final report and viva and abis study… so kiranya.abis study on time la..
Oleh kerana eksperimen ni ade specimen, and every steps kene ade pembuktian foto, so aku ni pun lantik la a multifunction fren “falidah, eh silap, fadilah@nahwanNur@the blogger and now the photographer”… adikku babana ade gak skali dua datang menolong melihat aku kendalikan eksperimen….

Hmm.. dalam wat eksperimen sambil hati berbunga..cepat jek keje siap..unfortunately..sudah jatuh ditimpa tangga, result eksperimen failed and kene redo..kene tggu 3 bulan lagi..kene collect botol kaca lagi..kene wat every single thing semula..and at the sametime unsuccessful relationship dgn si mamat shahril..esok lak nak final exam…erghh.. dugaan2..tambah lagi dpt lak penghuni baru apartment ni yg “kempro;pengotor”..ske berak bersepah…(Chinese studend dr china)…

Rasa give up..fed up..for how many weeks..aku stop wat any write up..reading..no progress bila consult dgn sv..wat muka bodoh..memikirkan lagi period sponsorship pun dah nk abis…tapi wajah nenda ku terbayang di mata..betapa kecewanya dia jika aku gagall…semangat kental..berkat doa dan sokongan..dan izin Allah..aku gagahkan hati..membuat semula specimen yang baru..seingat aku.specimen yang ke 3 kali baru near to result.. ergh…upset and depress..tq to fadilah sbb stay with me yg byk ragam ni..suka membebel ni, ske pasang kipas laju sampai kamu beku..wakakak…yg ignoring ni and egois..ske wat xtau bila bersalah..huhuhu..terima kasih kerana tak pernah berputus asa dgn aku…tlg bukak specimen aku dr mould..huhuhu…kenangan kita di mariam…huhuhuh…bersama asilla tgk wrong turn..bersama samihah and the new car..bersama fatihah from Thailand..bersama aini and the interview..wkaakkakak..,,byk jasa mariam ni..huhuhu… tapi xxbleh blah dengan pancake yg selalu ade kat toilet dekat tu.. xboleh blah dengan katil yg tggi tanpa tangga..dah la aku ni renek..guane nak pnjat..and the new tower fan..huhuhuhu… berjumpanyer kausar dan semakin rapat ngan mar..huhhuu..basuh baju guna tgn..no washing machine..i hate that..ingat lagi..basuh baju pastu kuar,,balik2 jek hujan..hangin betul..abis baju aku..tp tq to adik aini and fadilah yg tolong basuhkan semula..jasamu dikenang..adik2 yg baik..semua murah rezeki dan dalam lindungan Allah selalu…disini juga aku mmbuat keputusan untuk memilih penghuni dihatiku…walau masih ade keraguan…
All..the memory …remain…keep me smiling.. love u allssss,,,,…

Research and research lagi.. sampai barai urat perut aku duk wat eksperimen..hari2 duk bancuh concrete utk pak usop… mane bayarannya pak..engggak cukup… huhuuhuh… tapi berbaloi..dapt gold medal and bronze medal masuk exhibition antara local uni....huhuuh..alhamdulillah.. dari apartment halimah, udah pindah ke mariam dan kini pindah kembali ke halimah..masih x abis2 belajo nye aku ni..bijak sgt siiiii…. Huhuhu..apartment tu sampai dah kata..”bosannye, budak ni lagi..erk!!!!”… tapi x ingin aku amik bilik yg lama yg sekali dengan si pemberak bersepah..yarksss…gelissss….. kini aku di bilik baru…lor…lagi best..aku jek sesorg dlm apartment tu..ambik nak.. cukup 1mggu aku duk sesorg…aku balik..xtahan sunyi…aku pun ajak fadilah squat la gini..xlalu duk sorg2..fadilah pun setuju..tgk2 balik2 jek dah penuh bilik tu…huhu..dapat kawan baru…fida@fadira@faridah@rafidah, fadihlah@dil, yum@mariam@mariamah tijo ...huhuhuuuhu...memori...rapat ngan dak bilik sebelah Marcello@syahidah@syidah, ruby..salwa huhuhuhu..and the toilet story… zassss…

Kini tggl tggu ful result utk final eksperimen..kalu result negative pun aku akan proceed jek research ni…boleh jek research ni kalu result nye xbgus..Cuma xkuat utk jadikn cadangan la.. huhuhu..write up stage..mcm org giler… fadilah write up..aku pun write up.. dan kini hanan@nan shukri and khirani pun dah jadi penghuni lab juga..huhuhu…semakin bertambah..tpi zie and bebet dah jarang2 sbb da mula keje..liza pun dah grad.. huhuu…derang datang sekali sekala jek…masa semakin berlalu… tempoh sponsorship aku dh berakhir..kini aku xdek allowance lg… kete sudah ade…sape mau bayar..saving dh habis blasah wat research….satu lg masalah dtg..mkn pun tercekik…pose..share beli 1 makan ber 2.. tp Alhamdulillah..adik aku kebetulan dpt keje and afford tlg byrkan kete aku..alhamdulilah..dalam kepala ni..fikir aku perlu jual sudah kereta itu..dulu jalan kaki..skang akan kembali ke berjalan kaki…tiada ape yg aku bayangkan..hitam..masa depanku..menunggu masa utk di terminate dr kontrak aku..sudah maximum extension aku mintak..3 kali..tiada harapan lagi…tapi ayat dari budak ni memang terkesan..”ramai lagi org yg layak dpt scheme akak ni, bagi jek kat derang yg lebih layak”..rasa mcm dihempap gunung..pedih tapi benar… Allah dah beri aku peluang..nape aku perlu persiakan..tggl stage write up jek..ape yg payahnyer..hhuhuhu..jiwa apebila tidak tenang..ia resah dan gelisah..menggangu daya focus..begitula..dalam kelembapan aku tahap loana@sloan@kongkang..akhirnye aku siap and viva..

dan sempat konvo 2011…alhamdulillah…4 bulan aku hidup tnpa allowance..di saat itu adikku, kawanku sudah  menginjak ke alam pekerjaan..hanya Allah yang tau gambaran dalam diri ni..byk yg aku belajar dari nikmat itu yang ditarik…saat aku perlukan wang..raya haji 2010..aku masih ingat… tapi Alhamdulillah..setiap takdir itu membuka sedikit demi sedikit kesedaran aku akan hikmahnya..makne tersirat disebalik yang tersurat.. terima kasih ya Allah..

Masa berlalu..liza dah grad..bebet dah grad..zie dah keje and viva..aku dah abis..fadilah dah abis..adik aku pun dah keje…kak k pun dah jd agent insuran Berjaya..kak mala pun dah mula keje smula kat mukah..hmm… bermula semula perjalanan aku sebagai academic fellow..sementara nk smbg blajo lagi..hmm..alhamdulillah., and tq prof k…bagi bilik sendiri yang lengkap dengan pc, telefon, printer dan besar and selesa. The task is to prepare MSCQS document, PPDSRU commitee, RICS accreditation document.., Nampak simple..tapi dah abis suffer dgn viva suffer dgn prof k la plak..rapid progress..prof k ibarat lipas kudung sedangkn aku seperti loana@sloan@kongkang…hari2 kecut perut..hari2 kene brain wash..hari2 kene warn..otak ni duk fikir correction disertasi, mscqs doc, rics doc, staff lain yg mintak tlg lg, restructure qs nye outline line dr 1st ke 4th year.. uishh..mane aku ni..akhirnye aku pening, tension, otak jammed..satu pun aku xwat…correction dah la 2 mggu sib bek dpt tangguh 1bln…hhuuhu..rics paling tension…baca jek rules and regulations.bahasa English tahap gaban..aku ni yang malay mother tongue ni..punya la bengang…words.haru…tension…profff…tolong….takut..betapa kecut perut aku ni…prof khairuddin…takut…ntah nape aku nil eh wat selamber ngan dia..akhirnye..ade staff baru masuk..so dia wat mscqs..lege..aku wat rics jk… huhuhuhu… tp study course outline tu Alhamdulillah successs.. meting yg dari kul 2-6.30 itu aku akan ingat sampai bila2..baru sem1 utk student 1st year je dah lama gitu..huhuhu..

Rics je tension..rics jek tension…rics jek tension..corection jek tension……itula masa geraam..fadilah and me..merongmahawangsa, magika, tour to melaka-johor, tour to pangkor&zoo tepeng,.. tour to janda baik, FRIM,jj, carefour, giant, grinwud…wakakak… umah acu, yop, anjang…swit memory.. and peristiwa pecah cermin di tasik titiwangsa…berlari dalam hujan lebat..bestnye…bila lagi ek…

Akhirnye, dpt siapkan thesis tp blum rics..sibuk nak tunang lak…tension lagi…antara masa dan persiapan…lepas bertunang lak…sibuk kene wat rics, attend slab course, wat research proposal kene further lg..pressure smula…rics..research proposal, slab course..persiapan kawen..huhuhu…pressure…

Akhirnye, slab course done…proposal done tapi stark lak feess…. Xleh regist…rm7800 fees hostel not covered by your sponsorhip…mane aku nak korek duit ni..mintak kuar wit kwsp..2 kali kene tendang…salah isi borang..masa registration da nk ttp..dahla nak kawen lagi..nak beli barang2..hmm… pinjm dgn nenda..nenda lagi..alhamdulillah…lepas regist…and bermula smula allowance.. Alhamdulillah..sykur..proposal dah pas..masuk kelas ade 2 kelas..lak…eseimen..test… presuure..rics lg…. December 2011..kawen…submit rics and final exam…huhuhuh.. berderet..macam mane xpresure..malam nak nikah sempat lagi pagi tu memasak and pi beli barang.

Anyway….ape yg Allah buat dalam setiap perjalanan..jika diimbas kembali semuanya membawa kebaikan… think positif… no jiwa keladak say Alhamdulillah syukur ya ALLAH…