Isnin, 7 Januari 2013

Muqaddimah 2013: Tibanya Hidayah itu atas Perancangan AllahSelamat tinggal 2012, yang lepas itu kenangan. yang lepas itu takdir. yang perlu di renungi bagi bekalan di tahun ini.

dan

assalamualaikum 2013. semoga tahun ini membawa penuh keberkatan, rahmat dan petunjuk dari Allah SWT, amin. Tahun ini suasana, perasaan berbeza dari tahun ssebelumnya. Mungkin juga faktor usia yang dah menjangkau "3series"...erkk.. selamat tinggal sweet 20's. here we come 30's.

lawatan aku pada november 2012, kematian seorang pensyarah sahabat aku sangat terkesan. melihat air muka jenazah.perjalanan pengurusan jenazah.waris si mati. terdetik dlm hati. sememangnya saranan agama itu tersgtla benarnya. pelbagai peringatan dan kesedaran dalam diri aku melihat akan kematian ini.

entah mengapa sejak itu aku asyik terfikir akan ketibaan aku pula. melihatkan jenazah itu, tenang, walau sudah pucat. ramai yang datang, melihat dan membaca yassin. sdekah fatihah dan paling terharu. anaknya sekecil umur 8 atau 9 tahun sudah fasih dan lancar membacakan yasin utk ibu yg telah pergi takkan kembali.

terharu aku. bagaimanakah aku nanti nak menghadapi sakaratul maut.bagaimanakah jenazahku.adekah org akan sedekahkan aku fatihah ... mudahkan urusan perjalanan jenazahku...adekah aku zuriat yg soleh dan solehah utk sedekahkan dan melawat perkuburanku... argh...sungguh..terasa menggeletar seluruh tubuh...aku takut....kenapa? kerana aku masih tau aku terlalu banyak lalai dalam dunia ini..terlalu cuas dlm menunaikan perintah Allah..terlalu cetek bab agama walau sedang meniti ilmu ke tahap ijazah kedoktoran....

sesungguhnya aku malu dengan diriku...sesungguhnya aku juga ade cemburu ingin menjadi seperti anak2 kecil sekarang yg pelbagai kemudahan utk mendalami islam...untung anak2 ni.. ya Allah... sesungguh melihatkan jenazah itu...mati dan buntu juga memikirkan kesilapan lalu yang menitip titik2 hitam dalam hati...yang menghalang hati ini dari mengikut perintah Allah..sungguh aku ingin bertaubat... Muqaddimah 2013 ini semoga istiqamah perasaan ini...kalu dulu aku mengantuk dan terpaksa bila di ajak ke majlis ilmu...menghadiri masjid...kini alhamdulillah...kalu dulu akulah org pertama yg cop tempat bila ade AF final...AJL final...kini alhamdulillah...terdetik rasa "kenapa yg maksiat ini juga yang byk ditayang"...kalu dulu slps menonton AJL final..cerita...movie..yang memberi dosa mata, telinga dan mulut aku akan tdo lena dan puas menonton..tapi kini ..terdetik rasa berdosa dan ingin bertaubat...taubat utk dosa dahulu blum terlunas...aku tambah lagi yang baru..

ya Allah..lemah nye aku dalam menegak agamaMu.. ya Allah bantulah aku memasuki melalui pintu ke benaranMu..kurniakanlah aku keluar melalui pintu kebenaranMu...kurniakanlah aku penolong dari ummatnya yang soleh...

ya ALLAH semoga Muqaddimah 2013 ini bertambah dan istiqamah...Ya Allah jemputlah aku untuk mencintaiMU..jemputlah aku untuk merinduiMu..jemputla aku ya Allah...aku dahagakan belaian dan kasih sayang dari Mu Ya Allah...

amin.