Isnin, 2 April 2012

hopeless broken heart?

pernah rasa terluka.? pernah rasa tiada pengharapan hidup ni? pernah tak rasa putus asa? pernah tak rasa putus harapan..hampa..xpun bahasa inggerisnye hopeless...broken heart, hati terluka...

selalunya semua perasaan ni berlaku antara manusia dengan manusia. sebagai contoh, ibu bapa dengan anak2, suami dengan isteri, kawan2..bos dengan pekerja..sedara mara.. manusia sentiasa menanam harapan dan kasih sayang. apabila gagal, itula datangnyer putus harapan, hati terluka...

AWAS. hopeless dan broken heart. sangat perlu dittitik beratkan.terutama HOPELESS. chek balance diri. adakah kita hopeless?..hopeless ni pada pandangan aku sendiri apabila berlaku perasaan2 atau perilaku2, atau pemikiran seperti di bawah:-

1. rasa macam, aku ni akan macam ni la sampai bila2. tiada matlamat atau matlamat dah jadi kabur.tiada motivasi diri.
2. xpun, nape la aku ni susah sgt ek, byk sgt halangan ek..orang lain senang jek.dapat jek semua. xdek la baik sgt pun org tu?.
3. rasa macam jadi baik pun aku macam ni juga..
4. .rasa x adil la hidup ni...suka mengeluh dan merungut
5...bila dapat tau penyakit x baik2 dan dlm masa yg sama dtg lak penyakit lain..rasa stress and rasa mcm aku xkan dapat pulih..
5.  rasa macam orang tu jahat sgt..dia patut dapat balasan?..
6.anda yg menghukum orang kerana anda rasa dia layak dihukum sebegitu?..
7. ape nak jadi jadila..
8. hidup untuk makan..
10. malas, lesu, tak bersemangat
11. pergerakan slow, tak active
12. mudah sakit kepala, belakang, sesak nafas
13. tidur berdengkur
14. emosi mudah berubah
15.takdir aku ni, macam ni la kot sampai mati.
16. low self esteem
17.tidak redha
18. menyalahkan takdir
19. menjadi hasad, dengki


kalu anda orang Islam, tiada istilah HOPELESS dan BROKEN HEART dalam hidup yang menyebabkan anda rasa seperti 16 ciri2 di atas.

sebab ape..bak kata maher zain,

dont despair and never loose hope,
cause Allah is always by your side.

 we are given akal, to think, so use it, we are given energy, so, use it to develop strength, spiritual, motivate. the closer u to Allah, the stronger ur spiritual, emotional, and physical. dont put blame on TAKDIR. takdir itu dari Allah. You are the one yang decide to become HOPELESS or BROKEN HEART or else.sebab, what Allah gives, means  u r able and capable to go through because He Knows better than u. when u give up and loose hope, then the satan getting bigger and happy.  and u r the one to choose during hardest time whether to get closer to Allah or to fade away from Him. sentiasa OPTIMIS dengan ALLAH. walau besar mane DOSA dilakukan, sentiasa berdoa untuk pengampunan. walau doa tak pernah diMAKBUL, sentisa berdoa... never pesimis with ALLAH. ALLAH provides us the best life.