Khamis, 15 Januari 2009

Pelindung diri harian secara Islam

Bermula dr bgn tdo, mandi, solat subuh. kelapangan amalkan almathurat. kalu xdpt, baca surah ar-rahman ayat 1-4. Al-insyirah dan 3 qul pun ok gak.

sblm breakfast, ambil air kosong bacakan alfatihah 1x, ayatulkursi 1x dan al insyirah 1x, minum dgn bismillah dan tawakal. hendaklah minum dengan satu nafas sehingga abis segelas air. amalkan setiap hari. kalu boleh makan kismis yang dah dibaca alfatihah, at taha, ar rahman, selawat, al insyirah dan 4 qul ( ade dijual di kedai2, cth, kismis ustaz ismail kamus) hendaklah dgn tawakkal jugak.

setiap gerak geri mulakan dengan bismillah. setiap tersalah gunakan astagfirullah. mulakan perlahan-lahan. insyaallah dapat buat.

kemudian bila rasa boring baca la plak ayat kat bawah ni:

1. baca auzubillahiminas shaitanirrajim 1000x setiap hari
2. baca 4 qul 41x setiap hari
3. baca alfatihah 21x setiap hari
4. baca ayatul kursi 21x setiap hari

4 perkara tu bagus kalu amalkan. tapi hendaklah tawakkal xleh kalu ragu2 xjd sbb mcm xpercayala kekuasaan Allah kan. So cubala pada yang selalu rase resah, susah nak tdo, ada masalah pembuangan (sembelit). cubala. Insyaallah dengan Izin Allah.

Pastu ade lagi.. amalkanlah sunat dhuha.. mintak Allah permudahkan segala urusan.. lapangkan dada.. xsusah pun 2 rakaat jek.. zohor leh lak 4 rakaat kan, so dhuha 2 rakaat jek.. remember Allah no 1.. 2 baru keje..atau perkara lain....

lastly, malam hari nak tdo tu amikla air sembahyang, tdo kalu dpt hendaklah ngadap kiblat and mengiring belah kanan. pastu bacalah:

1. Alfatihah,
2. ayatulkursi
3. 4 qul (dah abis baca sapu dr ujung rambut ke ujung kaki)
4. selawat
5. bismillah 21x

ok itula amalan yang aku slalu wat.. insyaallah malam tu tdo lena tanpa mimpi pun walau ade pun tp x ingat and xtau mcm seolah-olah xdek gangguan... amalkanlah... orang islam ape lagi panduan yang ade selain dr ayat2 suci Al-Quran.. Cuma terpulang nak wat ke tak nak.. cuma jgn lupa berdoa untuk Allah guide kita di dalam ape jua yang kita lakukan....